04 jan

FingertouchEen ontwerp van Martijn Dirk Ubbels.

De reden dat ik mee doe is om mijn ontwerp aan een breder publiek te tonen. Ik heb de stap gezet om mijn hart te gaan volgen en als autodidact in het ontwerpersvak te gaan. In mijn tienerjaren was ik al bezig met het maken van meubels. Naast het maken van eigen creaties, reproduceerde ik met name meubels van Rietveld. Daar kreeg ik een geluksgevoel van. Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd aan de HTS en heb in de Telecomsector gewerkt. Maar mijn behoefte om in mijn werk dichterbij mezelf te komen en mijn visuele kwaliteiten te gaan benutten heeft me naar meubels gebracht. In 2004 heb ik DIEVORM opgericht, een ontwerpbureau. Blij worden is het centrale thema van mijn ontwerpen. Ruimte, rust en luchtigheid zijn belangrijke kenmerken.

Ik streef ernaar met mijn ideeën mensen in hun eigen persoonlijke ontwikkeling positief te raken. Want wat is er mooier dan je eigen passie te durven nastreven en gelukkig te zijn. Als ontwerper werk ik vanuit mijn visie met verschillende hoofdthema’s.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijk zijn betekent voor mij het vermogen hebben om in de eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Ik probeer ook om afhankelijkheid van dingen die niet echt waarde toevoegen te verkleinen. Ik vind het vooral belangrijk om naar de basis behoeften te kijken. In mijn ontwerpen probeer ik dus naar de basis te kijken en weg te laten wat geen waarde heeft, deze methode geeft het ontwerp meer kracht.

Kinderen
Het mooiste op aarde zijn toch wel onze kinderen. Deze kleine mensjes hebben nog niet de normen en waarden mee gekregen van een samenleving. Ze zijn vaak ongegeneerd, onbevangen en passievol en soms een beetje gek. Ik vind het belangrijk om mijn ontwerpen met de onbevangenheid van een kind tot stand te laten komen en hiervan te kunnen genieten. Dit probeer ik te doen door zo nu en dan afstand te nemen van mijn leeftijd en de creativiteit de vrije loop te laten.

Realist
Ik noem mezelf een realist. Vaak weet ik een situatie aan de hand van bekende gegevens aardig in te schatten. Wanneer ik op bezoek ben bij een klant probeer ik zo objectief mogelijk naar de situatie te kijken en begrip te tonen voor mensen en hun wensen. Bij het ontwerpen is het voor mij belangrijk dat de achtergrond goed bestudeerd wordt en dat ieder ontwerp ook echt toepasbaar en uitvoerbaar is.

Verandering
Verandering is voor mij rekening houden met de echte wilskracht van een mens, in hoeverre durft de klant mee te gaan in onconventionele voorstellen? Ik vind het plezierig om bij de klant thuis in zijn eigen leefomgeving, rekening houdend met zijn wensen, toch een verrassende persoonlijke touch aan te brengen. Ik probeer de mensen te overtuigen dat een andere kleur, een excentrieke vorm of niet verwacht materiaal onverwachte mogelijkheden kan opleveren. De verandering mag best groot lijken maar moet altijd passend blijven met de leefomgeving en persoonlijkheid van mijn klanten.

Overgave
We wonen met zoveel mensen op deze kleine planeet dat we elkaar niet kunnen ontlopen. Ik vind het daarom essentieel dat je de mensen om je heen leert waarderen. Dit is een voorwaarde die ik als ontwerper nodig heb om me over te kunnen geven aan de wensen van mijn klanten. Overgave aan de wens van de klant betekent het starten van een proces met vaak verrassende uitkomsten.

Kast Fingertouch
Ik heb voor dit ontwerp een speciale techniek gebruikt om het ontwerp voor de gebruiker letterlijk te personaliseren. In de kast heb ik een goudkleurig paneel aangebracht met daarop een uitvergrote vingerafdruk van de gebruiker. De vingerafdruk is d.m.v. een paneel in de kastdeuren geschoven. Op deze wijze zijn de panelen te vervangen en afwisselbaar. De vingerafdrukpanelen zijn gemaakt van gezandstraald MDF, waarna ze met goudkleur zijn afgelakt.

De vingerafdruk op de kast geeft voor mij glashelder weer hoe persoonlijk een kastontwerp gemaakt kan worden. De fingertouch kast is ontwikkeld met als achterliggende gedachte dat mensen altijd op hun eigen kracht mogen vertrouwen. De vingerafdruk symboliseert de kracht in jezelf.

Stem op dit object via één van de onderstaande social media of door een reactie te plaatsen.

Terug naar het overzicht.

Volgende inzending.

37 thoughts on “Fingertouch

  • Los van de kracht en de schoonheid spreekt mij het ontwerp aan omdat de fingertouch ook een zeer persoonlijke touch is. Immers elke vingerafdruk is uniek. Verder past het ook bij deze tijd dat het unieke tegelijkertijd openbaar is. Je laat jezelf zien en stelt je daarmee tevens kwetsbaar op; je privacy is niet meer gewaarborgd.

 1. Dit ontwerp spreekt mij zeer aan door de verbinding die het legt tussen iets unieks wat iedereen heeft (zijn vingerafdruk) en een voorwerp dat iedereen nodig heeft (een kast om zijn “troep” in op te bergen). DE aanblik van deze kast is uniek en persoonlijk tegelijk.

 2. De kracht , de eenvoud de uitstraling kortom…erg “vingdingrijk”

  Succes martijn !

 3. Erg orgineel dat Martijn Ubbels een vingerafdruk gebruikt als patroon in zijn inzending.
  We kennen vinder-afdrukken allemaal als belastend bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. Martrijn geeft met zijn inzending een nieuwe dimensie aan de vinderafdruk.

  Jurgen van Bergen en Henegouwen

 4. Mooi werk Martijn.

  Strak design met een personal touch (en een boodschap).
  Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort mooie meubels van jouw hand volgen!

  Succes en groet,
  Bart

 5. Een creatief idee om de kast zo een eigen ID mee te geven. Op deze manier wordt het ook een kast met een verhaal en wordt het daarmee toch net even anders dan een IKEA kast. Van die kasten kun je altijd zeggen dat je ze zelf in elkaar hebt gesleuteld, aan deze kast zit gelukkig een heel andere persoonlijke touch.

  Succes met de inzending, mijn stem heb je,

  Rikus Wolbers

 6. Als DNA de blauwdruk is van elk organisme op aarde, is een kast met mijn eigen vinger afdruk erop helemaal TOP. Is ie al ergens te vinden in een webshop?

 7. Mooi Martijn, een bijzonder persoonlijk ontwerp, je kast eigen maken, een kast die niemand heeft.

 8. een uniek idee en ontwerp, een vingerafdruk en echt strak design.
  zo kan iedereen zijn eigen kast creeëren

 9. een prima idee en creatie. een vingerafdruk en strak design.
  super en prachtig gedaan, succes

 10. Heel subtiel. Natuurlijk een mooie kast, maar die fingertouch is in feite de finisching touch.
  Bedenk het maar eens!

 11. Geweldig goed idee, deze letterlijk personal touch te gebruiken voor dit specieke doel en dat nog met een perfecte techniek hiervoor. Voorwaar een wijze van vormgeving met grote toekomst.

 12. Het is een authentiek idee om bij meubels een vingerafdruk toe te passen, zeker als het ook nog de vingerafdruk van de gebruiker is. Dan wordt het nog meer zijn of haar persoonlijke meubel.
  Voor de eigen ontwerpen van Dievorm kan Martijn met zijn vinger afdruk het meubel authentiek maken.
  Goed bedacht!!

 13. Deze kast maakt beslist indruk. Opvallend is de moderne, strakke vormgeving maar frappant is dat het toegepaste ‘eigendomsbewijs’ teruggrijpt op één van de meest oorspronkelijke, biologische markeringsvormen opgebouwd uit lussen en gebogen lijnen. Een uitdagende vondst omdat doorgaans deze markeringsvorm overal ijverig wordt gewist. Nu dus een eerbetoon aan de trotse bezitter!

 14. Zeer origineel en persoonlijk. Zowel in klein als groot uitgevoerd een sieraad in iedere woning, waarbij de keuze van het materiaal nog een extra dimensie kan toevoegen.

 15. Proficiat Martijn . Een gouden idee . Hou het vast en zo mogelijk nog verder uit bouwen .
  Veel sucses .

 16. buitengewoon bijzonder en fris. een beoordelingscriteriu of ik een ontwerp goed vindt is in eerste instantie, zou ik dit zelf thuis willen hebben. en in tweede terijn, zit het ontwerp goed inelkaar. verhoudingen van demensioneringen tussen de onderdelen van het ontwerp.
  welnu, beide vragen zijn zonder enige aarzeling positief beantwoord.
  Mijn stem heb je.
  succes en et groeten uit edan Indonesiè
  van Cees hilhorst

 17. Een verrassend ontwerp, buiten de gebaande paden, kenmerkt de creatieve geest van Martijn.
  Dit verdiend aanmoediging en dus een prijs. Ik denk dat we nog veel van Martijn mogen verwachten.

Reacties zijn gesloten.